Talento Joven CV – CaixaBank- Levante-EMV » Deporte

Joan Mestre Gisbert

Categoría: Deporte

Hola, sóc Joan Mestre, Graduat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, i… quin és el meu projecte? Què intente buscar? Quins són els meus objectius? I sobretot, per què voldria aquest premi? Quina és la necessitat?

Doncs, són unes preguntes importantíssimes que voldria que entengueren tots, per veure la importància del que es tracta.
El meu projecte és un Trail, el Trail de la Jovada que es porta a terme a la Vall d’Alcalà, situat a l’interior de la Marina Alta, província d’Alacant. La Vall d’Alcalà és un poble que quasi ni arriba a les 170 persones empadronades, de les quals únicament viuen tot l’any al voltant de seixanta, però està situat en un lloc esplèndid per a que les persones vinguin a gaudir d’un meravellós entorn. A més, està inclòs en un Lloc d’Interès Comunitari (LLIC) dins de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

On li donem la importància a aquest Trail?
Doncs està orientat cap a la lluita del despoblament dels nostres pobles, és a dir, “fer poble”. D’ací sorgeixen els objectius importantíssims per a la nostra vall que ha de veure amb la repercussió del Trail de la Jovada. Per tant, quina seria la necessitat de fer aquest Trail de la Jovada?:
– Fer que la gent conega els pobles de la Vall d’Alcalà i totes aquelles parts que estiguen al seu voltant per fer que la gent torne.
– Posar en valor la importància del patrimoni cultural del municipi i el seu passat morisc; els despoblats moriscos i la seua figura principal: el cabdill Al-Azraq, origen de les internacionals festes de moros i cristians del poble.
– Omplir el poble amb gent que vulga tenir contacte amb la naturalesa.
– Fer un poble viu, amb un dia de festa, a més de fer un dia diferent tant per a les persones que venen de fora com per a les del propi poble.
– Implicar als comerços del voltant en el projecte: restauració, hostaleria, cooperatives agrícoles, artesania… Tot el conjunt ha de veure una oportunitat de visibilitzar els seus productes.
– Connectar amb l’associacionisme local i comarcal. Donar participació a associacions culturals i econòmiques, amb una especial intervenció d’aquelles que promouen la defensa de la dona i la seua implicació en un projecte col•laboratiu.

Hem sigut capaços de realitzar el primer trail abans de la pandèmia i ens va ser molt complicat, al ser un poble tant petit, i amb un mínim de recursos. Però és extremadament dificultós, ara mateix, després de la crisis sanitària, la pandèmia, poder organitzar aquest esdeveniment esportiu, tant important per al poble, per poder «reclutar» a més gent i fer un poble viu.
En aquest moment, no sols volem organitzar un trail per lluitar pel despoblament, que és una de les coses més importants per a nosaltres. Com vam fer al primer Trail de la Jovada, volem també implicar a entitats solidàries com AVAPACE, una Associació valenciana que ajuda i dóna suport a les persones que tenen Paràlisi Cerebral atès que, en un poble tan petit i familiar com és la Vall d’Alcalà, coneixem les particulars necessitats dels seus habitants i, d’aquesta manera, volem ajudar a una veïneta que té aquesta disfuncionalitat.
Tant en la primera edició com en la propera, es vol destinar un euro de cada participant per a aquesta associació, per a ajudar als nostres veïns. En aquest cas, nosaltres no ens quedaríem res del premi, sinó que aniria destinat a la Vall, a tota la gent del poble i a totes les persones que vulguen acompanyar-nos en aquesta carrera solidària.

Completant aquest ambiciós projecte que, com queda exposat, transcendeix de la seua naturalesa esportiva. La futura edició del Trail vol posar en valor una de les seues infraestructures més importants, si no la més important. Es tracta del Càmping d’Alcalà, una extraordinària instal•lació construïda a instàncies de la Generalitat i cedides a l’Ajuntament d’Alcalà que per diverses circumstàncies està actualment tancada i, ateses les necessàries reformes per al seu reobriment.
Aquest càmping, en la darrere edició, va acollir en la seua àrea recreativa una paella gegant, patrocinada pel propi Ajuntament i servida pels mateixos voluntaris del Trail, la gent del poble.
Cas de poder celebrar una futura edició, és voluntat de qui subscriu fer un nou esdeveniment en aquestes instal•lacions i així donar especial participació als organismes de la Administració autonòmica en matèria de turisme i despoblament. Tant l’Agència Valenciana de Turisme com l’Agència Valenciana contra el Despoblament serien expressament convidats a participar en aquesta jornada i aixina impulsar entre tots una instal•lació que, sense dubte, pot resultar un important motor econòmic.
Motius per a fer un poble viu i en moviment, amb la participació i la il•lusió dels seus veïns, per un millor futur.
Endavant!!


La votación ha finalizado ¡Gracias por tu interés!